Voor wie rouwenden professioneel begeleidt...

 

Vooraf is te vermelden dat een normaal rouwproces op zich geen professionele hulp vereist. Een luisterend oor, een plek om emoties te uiten, over het verlies kunnen praten, samen afleiding zoeken met vrienden, in de natuur trekken, enz.. zijn vaak helpend en vele rouwenden zullen dit ook spontaan doen. Wie met rouwenden in gesprek gaat zal in eerste instantie best aandacht geven aan de relatie. Hoe wordt er een contact gecreëerd met de rouwende waarbij er aandacht is voor verbinding en veiligheid. Hoe kan men dan vertragen en ruimte maken en hoe kan men vervolgens getuige zijn van wat er is en versterken. Zorgen voor en zorgzaam uitdagen wisselen elkaar af in een goed begeleidingsproces. 

 

Rouwenden verdienen tijd, ruimte en zorg. Gras groeit nooit sneller door er aan te trekken en dit gaat ook op voor een rouwproces. Rouwenden hebben in de eerste plaats recht op iemand die voor hen zorgt. Geef de rouwende voldoende tijd om op verhaal te komen. Maak ruimte om het verhaal te vertellen, laat emoties toe en wees zorgzaam nieuwsgierig naar wat iemand voelt en denkt. Zorgen voor betekent dan echt stilstaan met veel aandacht voor de betekenis en het verhaal van het verlies. Hulpverleners waken er best over zich niet te snel en te veel op allerlei technieken te richten. Tools die men inzet zullen ook slechts helpend zijn als ze gebruikt worden in een zorgzame relatie tussen hulpverlener en de rouwende. 

 

Daarnaast is het niet helpend om alleen maar stil te staan, soms kan je de ander ook uitdagen om iets nieuws te ondernemen, iets anders te doen, nieuwe contacten aan te gaan of net aandacht te geven aan de pijn en het verdriet. Anders gezegd: kan je de ander uitdagen ook met de andere peddel te roeien? Tempo, timing en over en weer bewegen ook als hulpverleners tussen zorgen voor en uitdagen is hierbij cruciaal. Begeleiden gaat dan over hoe je helpt de rouwende dichtbij zijn verlies te laten zitten, met een ander die mee draagt en zorgt, en hoe je de rouwende helpt nieuw leven toe te laten met een ander die meezoekt en vraagt. De puzzel en dit boekje helpt de rouwende om met beide kanten aan de slag te gaan op zijn eigen tempo. De puzzel kan gebruikt worden als een soort kaart in het landschap van rouw. Men kan  telkens 1 puzzelstuk in het licht zetten door er aandacht aan te schenken  en er op een creatieve manier mee aan de slag te gaan. De handleiding kan hierbij ondersteunend werken en inspireren.

De hulpverlener kan deze tool aanwenden om zorg te dragen voor de rouwende en ook uit te dagen om het leven verder op te nemen en kleur te geven.