Over het werk 'Love and Loss in pieces'

Het troostzakje met als titel 'Love and Loss in pieces'  is gebaseerd op het duale procesmodel van Stroebe en Schut en is geïnspireerd door de positieve psychologie (niet te verwarren met alleen maar positief zijn dan wel met mogelijkheden en kracht). Het resultaat is een mooi vormgegeven  troostzakje dat je jezelf cadeau kan geven of geschonken kan worden aan iemand die jij steun wil geven. Het troostzakje bevat een boekje met verschillende verliestheorieën,  oefeningen en tips om actief met verlies en herstel aan de slag te gaan. Omdat ‘schrijven over’ regelmatig terugkomt in deze oefeningen, vind je in het zakje ook een werkschrift, alsook een kaart met puzzel en gedicht.

Waarom 'Love and Loss in pieces'?

Iemand dierbaar verliezen brengt gemengde gevoelens met zich mee. Het lijkt misschien wel dat men net zoals bij een puzzel die breekt of uiteenvalt, in ‘pieces’ valt, er geen geheel meer is of je uit verbinding bent met jezelf en je omgeving. Anderzijds gaat verlies ook vaak gepaard met heftige gevoelens van liefde, dankbaarheid, verbondenheid... Er is liefde en er is verlies, er is uiteenvallen en er is helen. De puzzelstukken op de achterkant staan symbool voor dit proces. Net zoals puzzelen vraagt rouw ruimte en tijd. Af en toe een stukje vastnemen, zoeken waar het past, op jouw eigen tempo. De wijze waarop dit gebeurt is uniek en individueel. 

De roeiboot

Op de voorkant van de kaart vind je een roeiboot. De roeiboot is klein in een landschap van ‘rouw’. De roeiboot die symbool staat voor een proces. Een rouwproces dat wellicht nooit af is en niet kost wat kost moet verwerkt worden maar dat wel kan verweven worden in je verdere leven. Om verlies te verweven zal je merken dat je vaak bezig zal zijn met het verlies en wat er gemist wordt, daarnaast zal je je ook terug richten op het leven zelf, weer verder gaan en nieuwe stappen zetten. Het fragiel bewegen tussen bezig zijn met het verlies en bezig zijn met het verdere leven (herstel) , dat is rouwen. Fragiel omdat het niet sneller kan gaan dan het gaat en omdat het steeds beweegt tussen  stilstaan en doorgaan, tussen dóórleven en doorléven.

Neem je tijd, gun jezelf donkere dagen om daarna weer naar het lichte te kunnen gaan. Op je eigen tempo, met respect voor wat er zich aandient en met dichtbij blijven bij wat er is, wat er kan en wat er nodig is.

Je kan dit proces vergelijken met het roeien in een bootje. De boot heeft 2 riemen om te roeien. Met 1 peddel roeien werkt niet, wil je vooruitgaan dan moet je roeien met de 2 peddels. Niet altijd tegelijkertijd maar afwisselend, soms samen, soms apart. De peddel van verlies en gemis is even belangrijk als de peddel van herstel en bezig zijn met het leven. Rouwen wordt dan zorgdragen voor de beide kanten. Het tempo en de timing en al enige controle hierover krijgen, zijn hierbij cruciaal. De puzzel helpt je om met beide riemen te roeien , het biedt je inzichten en mogelijkheden om te slingeren tussen de polen van verlies en herstel. Aan de achterkant van de puzzelkaart vind je kernwoorden die uitgewerkt worden in deze handleiding.